Використання пальчикової гімнастики у «Вулику» » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
22 вер 2014

Використання пальчикової гімнастики у «Вулику»

Роль пальчикової гімнастики у розвитку дошкільника
Відомий педагог В.А. Сухомлинський сказав: «Чим більше впевненості в рухах дитячої руки, тим краща мова дитини, чим більше майстерності  в дитячій руці, тим розумніша дитина». 
Хоча іще задовго до цього наші спостережливі предки помітили, що розминка, погладжування і рух пальчиків впливають на розумовий і мовленнєвий розвиток малюка. Учені прийшли до висновку, що формування усного мовлення починається тоді, коли рух пальців досягає достатньої точності. Так на основі дослідів і обстеження великої кількості дітей була виявлена така закономірність: якщо розвиток руху пальців відповідає віку, то і мовний розвиток знаходиться в межах норми. Якщо ж розвиток рухів пальців відстає, то затримується і мовний розвиток.  Іншими  словами формування мовлення відбувається під дією імпульсів які йдуть від рук. Це важливо при своєчасному мовному розвитку, і  особливо – в тих випадках, коли цей розвиток порушений. Крім того, доведено, що думка, і око дитини рухається з такою ж швидкістю як і рука. Відповідно, систематичні вправи по тренуванню руху пальців являються сильним засобом підвищення працездатності головного мозку. Результати досліджень показують, що рівень розвитку мови у дітей завжди знаходиться в прямій залежності від ступеня розвитку рухів пальців рук. Граючи з дітьми в «Ладусі» і «Сорока-Білобока» ми  навіть не усвідомлюємо, що займаємося таким чином з дитиною пальчиковою гімнастикою.
Пальчикова гімнастика – це інсценування віршів чи якихось історій за допомогою пальців. Пальчикові ігри – це вправи пальчикової гімнастики. Різні пальчикові гімнастики допомагають розвивати чутливість нервових закінчень на подушечках пальців рук, що з одного боку готує руку до письма, а з іншого – стимулює мовленнєвий центр головного мозку.
Для тренування пальців, розвитку п’ясті вельми корисні такі вправи: нанизування намистинок, кульок на нитку; розбирання крупинок; шнурування, зав’язування бантиків; застібання ґудзиків; вирізування ножицями; ліплення з пластиліну; малювання та штрихування олівцями.
Таке тренування рухів пальчиків і кистей рук  -  є могутніми  засобами розвитку мислення дитини. У момент цього тренування підвищується працездатність кори головного мозку, тобто, при будь-якому русі,  тренінгу вправляються не руки, а мозок.
Передусім дрібна пальчикова  моторика пов’язана з розвитком мови. У мозку рухові і мовні центри – самі найближчі сусіді. І при русі пальчиків і кистей, збудження від рухів центру перекидається на мовні центри головного мозку і виробляють  різке посилення узгодженої діяльності мовних зон. У всіх дітей з відставанням у мовленнєвого розвитку пальчики малорухли
Пальчикова гімнастика розвиває вміння малюка наслідувати дорослих,  вслухатися в нашу мову і розуміти її, підвищує мовну активність дитини та й просто створює сприятливу емоційну атмосферу. Адже грати в пальчикові ігри не тільки корисно, але цікаво і весело.ві і їх рухи неточні і неузгоджені. Відповідно, тренування рухів пальців рук стимулюють розвиток мовлення малюків.
Пальчикова гімнастика вчить дитину концентрувати увагу і правильно її розподіляти. Це дуже і дуже важливе вміння! І нам, батькам, потрібно допомагати маляті його формувати. До речі, довільно керувати своєю увагою дитина зможе навчитися тільки до віку 6-7 років. І від цього вміння в майбутньому будуть залежати його шкільні успіхи.
Коли малюк почне говорити і зможе віршами супроводжувати вправи з пальчикової гімнастики – це буде робити його мову більш чіткою, ритмічною, яскравою. Крім цього, таким чином він зможе посилити контроль за своїми рухами.
У пальчикових іграх потрібно багато чого запам’ятовувати : і положення пальців, і послідовність рухів, та й просто вірші. Ось вам і відмінна весела вправа для розвитку пам’яті малюка.
А чи можна за допомогою пальчикових ігор розвивати фантазію і уяву? Звичайно! Адже руками можна «розповідати» цілі оповідання. Спочатку приклад покаже мама або тато, а вже потім і дитина може скласти свої «пальчикові історії».
Після всіх цих вправ кисті і пальці рук стануть сильними, рухливими, гнучкими. А це так допоможи надалі в освоєнні читання та письма.
скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду