Медична служба рекомендує » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
04 лют 2016

Медична служба рекомендує

Медична служба рекомендує
Як зберегти здоров'я школяра

Сьогодні, на думку фахівців, практично кожен випускник школи має 2-3 захворювання функціонального характеру або хронічне захворювання, і лише 10% дітей закінчують школу здоровими.

Як зберегти здоров'я дитини? - Нерідко це питання виникає у батьків першокласників. Відповідь проста: потрібно дотримуватися певного режиму занять і відпочинку, не забуваючи про правильне харчування.
Розвиток і зростання дитини неможливі без правильного, повноцінного харчування. Зростаючий організм необхідно забезпечувати достатньою кількістю поживних речовин (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, вода) і заповнювати енерговитрати організму. Основними началами харчування дитини є: дотримання режиму харчування і наявність різноманітних і легко засвоюваних продуктів. Потреба дитячого організму в поживних речовинах і вітамінах не може бути заповнена за рахунок тільки одного продукту. Тому в раціоні повинні бути присутніми і молоко, і м'ясо, і продукти рослинного походження, але при цьому їх поєднання має добре засвоюватися організмом. Не можна батькам забувати і про якість продуктів (свіжість, наявність в продукті штучних добавок, технологія виробництва і т.д.).
Окремі види продуктів:

• Напої. Вода тільки кип'ячена або бутильована, якість якої підтверджено відповідними документами. Вживання водопровідної води має бути виключено з раціону дитини. Чай, какао, напої, що містять кофеїн можуть бути присутніми в харчуванні, але в невеликих кількостях.
• М'ясо. Бажано, щоб воно було м'яке, піддане тривалій термічній обробці. Аналогічні рекомендації можна дати і щодо риби.Виключенню з раціону підлягає жирне, гостре і сильно солоне м'ясо.
• Молочні продукти повинні в обов'язковому порядку бути присутнім у раціоні дитини. Молоко, кефір, сир все це є незамінним джерелом поживних речовин.

Режим харчування

Дітям шкільного віку рекомендується 4-х разове харчування з інтервалами між прийомами їжі в 3-4 години, але не більше. Не допустимі перерви в харчуванні більш ніж на 7 год. Інакше це призведе до ослаблення уваги дитини, млявості, що позначиться на її навчанні. Крім того, після тривалої перерви в їжі, дитина, сильно зголоднівши, відразу може з'їсти велику кількість, погано її пережовуючи. Їжа, ковтнув наспіх, у великій кількості, погано перетравлюється. Шлунок в цьому випадку отримує непосильну для нього перевантаження, що дуже небезпечно, тому може виникнути розлад шлунка.

Для дітей шкільного віку можна рекомендувати наступний режим:

8.00 - сніданок. Бажано гарячий, що складається з каші, картопляної або овочевої страви, сиру і напою (молоко, чай з молоком.).
12.00 - обід. Бажано суп, далі м'ясні або рибні страви з гарніром і напій. Можливий десерт.
16.00 - полуденок. Повинен складатися з напою, фруктів або невеликої кількості солодощів.
19.00 - вечеря. Бажано не менше двох страв: гаряче у вигляді сирних, овочевих, круп'яних страв, друге - молоко, кисіль, кефір.
Енергетична цінність раціону повинна знаходитися в межах 2100-2800 ккал на добу. Не слід "перевантажувати" окремі прийоми їжі, рівномірно розподіляючи калорійність.

Звертаємо увагу батьків на необхідність виховання в дітях основ раціонального і правильного харчування, а також гігієни. Це дуже важливо напередодні школи. Неможливість повністю контролювати харчування і поведінку дитини в школі і відсутність зазначеного виховання може призвести до появи хронічних захворювань органів травлення.

Імунолог рекомендує:

• необхідно виховувати в дітях основи раціонального і правильного харчування, а також гігієни;
• стежити за тим, щоб дитина дотримувалася режиму харчування;
• в раціоні школяра повинні бути різноманітні і легко засвоювані продукти;
• не забувайте про якість продуктів - неякісна їжа може завдати серйозного удару по здоров'ю дитини;
• важливо, щоб школяр періодично відпочивав від занять - виділіть час для активних ігор та перебування на свіжому повітрі;
• не забудьте і про вітамінізацію.

скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду