Секрети розвитку самодисципліни в дитини » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
18 чер 2020

Секрети розвитку самодисципліни в дитини

Важливість самодисципліни
Діти вчаться самоконтролю, коли батьки встановлюють їм обмеження. Але робити це потрібно з любов'ю та співчуттям. Тому щоразу, коли дитина свідомо відмовляється від того, чого хоче, вона вчиться контролювати імпульси. У її мозку створюються нові нейронні зв'язки, які зміцнюються кожного разу при прояві самодисципліни.
Кожній дитині потрібні обмеження. Якщо їй усе дозволяти, виконувати всі її бажання миттєво, у неї не буде розвиватися самодисципліна, оскільки вона не буде вчитися стримувати імпульси заради більш значущої мети.
Уявіть, що ваш син тренується вцілити м'ячем у баскетбольний кошик. Він кидає м'яч знову й знову. Він міг би сісти й відпочити, але найбільше він хоче закинути м'яч. Мотивація для досягнення мети – ефективний спосіб для дитини розвинути самодисципліну.
Як тренувати самодисципліну
Важливо встановлювати межі, при цьому залишаючи дитині вибір. Обмеження в якості покарання не вчать дитину самоконтролю, тому що в цьому випадку контроль приходить ззовні, у малюка просто немає вибору. Навіть якщо він буде робити те, що ви від нього хочете, про розвиток самоконтролю не може бути й мови.
Чому ж співчуття настільки важливе? Тому що так дитина менше чинить опір обмеженням. Звичайно, вони можуть не подобатися малюкові, але він відчуває, що ви ставитеся до нього з розумінням. Він знає, що ви на його боці. Тому він не відстоює те, що хотів, – йому важливіше зберегти емоційний зв'язок з вами. Він вибирає контролювати свої імпульси та приймає ваші обмеження, вписує їх у свою систему правил.
Саме так дитина засвоює правила й цінності. Усе починається з емоційного зв'язку – вона хоче порадувати вас, і при цьому їй не потрібно йти проти своїх принципів. З часом дитина починає бачити себе як людину, яка чистить зуби, робить уроки, завжди говорить правду й допомагає тим, хто її оточує. Вона може використовувати дисципліну для досягнення власних життєвих цілей. І це робить її впевненою в собі, щасливою й доброзичливою.
Оскільки дитина приймає та засвоює обмеження через емоційний зв'язок з вами, важливо зберігати цей зв'язок. Проявляйте співчуття, навіть якщо вам доводиться в чомусь відмовляти дитині.
Як же проявляти співчуття, встановлюючи дитині обмеження? Співчуття – це прийняття точки зору іншої людини. Ось кілька прикладів, як можна поєднувати співчуття й обмеження:
• «Ти любиш бігати? Ти можеш скільки завгодно бігати потраві. Але по проїжджій частині бігати не можна: там їздять машини. Можеш взяти мене за руку, або я понесу тебе. Коли ми дійдемо до дитячого майданчика, ти знову зможеш бігати».
• «Я бачу, як ти гніваєшся на брата. Гніватися – це нормально, але битися не можна. Підемо, ти скажеш брату, що ти на нього сердишся. Я допоможу тобі».
• «О, ти дивишся фотографії зі свята? Прекрасно. Але ми домовилися, що спочатку ти повинна зробити уроки. Після цього ти можеш зайти в Інтернет та подивитися фотографії. Я розумію, що тобі важко терпіти так довго. Але ж завжди приємно залишати щось очікуване наостанок».
Установлюючи обмеження, будьте послідовні. Іноді необхідно встановити нові правила. Головне, щоб обмеження не дезорієнтували дитину. У кожній родині повинні бути якісь пріоритети (безпека, здоров'я, повага один до одного, сімейні цінності). Зрозуміло, обмеження повинні їм відповідати.
Необхідно розставляти пріоритети й іноді відмовлятися від своїх очікувань від дитини. Вона розвивається, як усі люди, і не може бути ідеальною. І ваші взаємини з малюком повинні будуватися на близькому зв'язку, а не на обмеженнях і фрустрації. Якщо ви часто говорите дитині «ні», це послаблює ваш зв'язок з нею, а це, у свою чергу, заважає їй розвивати самодисципліну.

скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду