Поради батькам, які є важливими акцентами будь-якого виховного підходу » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
12 бер 2016

Поради батькам, які є важливими акцентами будь-якого виховного підходу

Навіть бездоганним батькам потрібні поради

Батьківська любов до дітей глибока та всеосяжна. Ми так хочемо, щоб у них було повноцінне, повне любові й радості легке життя, що іноді це бажання примушує нас вивертатись навиворіт. Деякі батьки хочуть проводити з дітьми цілу добу, щоб надолужити час, згаяний на роботі; відмовляються від тривалих поїздок (через занадто довгий час у розлуці), з дорослих спілкуються лише з іншими батьками на дитячих майданчиках, рідко відвідують вечірки й не витрачають кошти на себе без крайньої необхідності. Вони читають безліч книг про виховання та глибоко відчувають образи своєї дитини у випадку, якщо її приятелі обійшлися з нею несправедливо. Але навіть таке життя «досконалих батьків» потребує певних доповнень – «таємниць» – із життєвого досвіду інших батьків і професіоналів. Про деякі з них і піде мова далі.

Таємниця № 1

Ставлення наших дітей до навколишнього світу є віддзеркаленням того, як ми ставимось до них (та й до самих себе!).

Скільки членів вашої родини дбають про потреби рідних і близьких, при цьому забуваючи подбати про себе?

Батьки, які забувають поїсти, поспати або розвивати себе фізично, емоційно, духовно, соціально та психологічно, переживають стреси й частіше втрачають самоконтроль, а також схильні до дії патогенних мікроорганізмів і хвороб.

Багато підлітків намагаються догоджати людям. Вони не вміють просити про допомогу або про те, що їм потрібно. Часто вони навіть не знають, що відчувають або чого насправді потребують. Вони хочуть подобатись і піклуються про інших на шкоду собі. Важливо пам'ятати метафору «Спочатку одягни кисневу маску на себе, щоби бути у змозі допомогти іншим».

Ми хочемо, щоб наші діти навчились добре піклуватись про себе, і для цього дуже важливо самим моделювати для них відповідну поведінку.

За допомогою яких занять ви піклуєтесь про себе, знімаєте стрес і даєте собі можливість почуватися краще?

Список таких занять може включати, наприклад, занурення в теплу пінну ванну, оточену запаленими свічками; погойдування у кріслі-гойдалці, дивлячись на прекрасний краєвид і відчуваючи на собі зігріваючі промені сонця; прогулянку із собакою на заході й роздуми про минулий день, читання книг, принаймні протягом п'ятнадцяти хвилин, перебуваючи в горизонтальному положенні, ранкову пробіжку або ходіння в товаристві друга.

Складіть свій список і розташуйте його де-небудь, де ви будете бачити його щодня. Допоможіть також і дитині скласти її власний список.

Таємниця № 2

Скільки людей почуваються погано через провали й невдачі? Деякі все своє життя з усіх сил намагаються бути досконалими в усьому. Це, звісно, не найжахливіше, але й аж ніяк не здоровий спосіб життя. Наша цінність і наше значення не залежать від наших досягнень. Сучасна молодь часто вважає, що їх цінність полягає в досягнутих успіхах. Вони намагаються ставати круглими відмінниками, здобувати освіту у кращих університетах, бути зірками у спорті. Вони порівнюють себе з іншими людьми й оцінюють критеріями «краще» або «гірше». Багато успішних дітей мають низьку самооцінку та приховують від оточуючих ту частину себе, яку вважають неприйнятною, не вартою любові, недосконалою.

Така поведінка вимагає великої кількості енергії та впливає на їх самоповагу й соціальні навички. Важко знайти глибокий зв'язок з іншою людиною, коли ви можете демонструвати лише свої успіхи й не хочете бути самим собою. Такі діти не люблять ризикувати та випробовувати щось нове. Нам потрібно, щоб наші діти були відкритими для нових вражень, способів зробити щось нове, робили помилки, брали з них цінні уроки, повертались назад і пробували знову.

Чи демонструєте ви дітям свої невдачі, провали та слабкості, а не тільки найсильніші сторони?

Такі прояви батьків дозволяють дітям бути самими собою й любити себе такими, якими вони є. Жоден з відомих винахідників у нашому світі не був досконалим у всіх галузях. Святкуйте свої невдачі зі своїми дітьми. Святкуйте їх невдачі. Святкуйте можливості, які ці невдачі незмінно приносять з собою.

Таємниця № 3

Висловлюйте весь спектр своїх почуттів. Цим ви створюєте атмосферу відкритого спілкування зі своїми дітьми та вчите їх виражати себе. Не забувайте розмовляти з позиції «Я» і просто розповідайте їм, що ви відчуваєте й чого потребуєте.

Як багато людей втручаються й вирішують проблеми, коли їх діти сумують або впадають у розпач? Дітям це дає можливість зрозуміти, що вони не здатні бути самостійними, а їх почуття не важливі. Іноді наші діти просто хочуть виразити себе, і їм необхідно, щоб їх вислухали.

Бувають ситуації, коли дитина їде на навчання в університет в інше місто та телефонує додому кілька разів на тиждень. Коли вона телефонує й розповідає про своє життя в університеті, багато мам сприймають це як шанс дати їй якомога більше слушних порад. Але незабаром вони починають помічати, що дитина телефонує все рідше й рідше або вже телефонує на мобільний телефон батька, а не матері.

Батькам треба навчитись розслаблятись, робити глибокий вдих і ставити запитання, а не пропонувати поради. Дитина у глибині душі сама знає відповіді. Навіть маленьких дітей треба питати «Яким буде твій наступний крок?», «Як ти збираєшся впоратися з цим?» або «Хочеш дізнатись, як би я вчинила на твоєму місці?».

Коли діти не можуть виразити свої істинні почуття, вони схильні до переїдання, уживання наркотиків та алкоголю, прагнучи заглушити почуття, які вважають неприйнятними. Ми – надійний притулок для наших дітей. Ми – той притулок, де вони можуть відчувати себе комфортно, виливаючи й висловлюючи свої складні почуття.

Подумайте, як ви можете перетворити ваші поради на корисні запитання й цим допомогти вашій дитині зміцніти й повірити у свої сили.

Діти часто підносять своїх батьків на п'єдестал і вважають бездоганними. Це не дозволяє їм відчувати себе вразливими. Вони відчувають тиск, щоби стати досконалими. Тому намагайтеся просто бути самими собою, зі своїми сильними та слабкими сторонами, і діти будуть наслідувати ваш приклад.
скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду