Цитрусові: користь та шкода » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
16 гру 2016

Цитрусові: користь та шкода

Цитрусові: користь та шкодаФАХІВЦІ БДМУ РЕКОМЕНДУЮТЬ. Усі цитрусові – апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути – дуже корисні для організму. Вони багаті на аскорбінову кислоту (вітамін С), вітаміни групи В, вітаміни А, Р. Крім того є джерелом фітонцидів, що сприяють виведенню токсинів та шлаків з організму. Вважається, що користь апельсинів у природних антибіотичних властивостях. Окрім цього, помаранчі здатні зміцнити імунну систему, нормалізувати обмінні процеси, усунути закрепи тощо.
Єдиним недоліком є те, що вони можуть спричиняти алергію. Тож алергікам варто споживати ці плоди маленькими порціями, стежити за своїм станом, щоб апельсини були на користь, а не на шкоду. Однак ці фрукти протипоказані тим, хто має схильність до розладів у роботі травного тракту або ж гастрит із підвищеною кислотністю.
Лимон
Батьківщиною лимона є Індія та Китай.
У плодах цього вічнозеленого дерева є пектин, ефірні олії, біофлавоноїди. Лимони стимулюють вироблення ензимів і травних соків у слизовій шлунка, що сприяє поліпшенню засвоєння організмом заліза і кальцію. Також, не зважаючи на те, що лимон досить кислий фрукт, він здатний знижувати кислотність шлункового соку. Значний вміст вітаміну С чудово зміцнює імунну систему нашого організму. Лимон виводить з організму шлаки та шкідливі речовини. Тому лікарі рекомендують вживати його після тривалого лікування анибіотиками – адже цитруси ефективно очищують та відновлють печінку.
Лимонний сік і шкірка є чудовими антисептиками. Крім того, даний фрукт знижує рівень холестерину, підвищує апетит і може використовуватися в якості дезинфікуючого засобу при полосканні порожнини рота і горла. Вітамін Р, що входить до складу лимонів, зміцнює кровоносні судини і підвищує тиск. Плоди лимонного дерева чудово попереджають простудні захворювання, ангіну, грип, фарингіт.
Лимон: шкода і протипоказання
Однак, не дивлячись на те, що лимон багатий різними корисними властивостями, вживаючи його в їжу, людина повинна знати міру. Основна шкода лимона у алергічних реакціях, що з'являються через надмірне вживання цього фрукта. Не варто вживати людям зі слабкою емаллю, оскільки лимонний сік здатний остаточно її зруйнувати. Також вживання в їжу лимона протипоказано при ангінах, оскільки він подразнює слизову, може спричинити опік. Категорично не рекомендується вживати цей цитрус людям, що страждають виразковою хворобою, гастритом, панкреатитом.
Апельсини
За своїм складом ці цитруси займають далеко не останнє місце – це виключно корисні фрукти. Велика кількість вітаміну С робить їх вживання актуальним у період епідемій застудних захворювань. В апельсинах містяться необхідні для нормальної життєдіяльності людини вітаміни Р, А, В. Завдяки кислоті у даному фрукті немає шкідливих нітратів і нітриту. Ще однією, дуже важливою особливістю застосування апельсинів можна вважати їх високу ефективність у виведенні з організму токсинів, шлаків. Вони чудово регулюють водно-сольовий баланс, успішно зменшують набряки різного походження.
Варто обмежити до мінімуму вживання апельсинів людям, які страждають захворюваннями шлунка, особливо при підвищеній кислотності шлункового соку.
скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду