Вітряна віспа » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
10 лис 2017

Вітряна віспа

Процес розвитку хвороби. Вірус , потрапивши на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів , проникає в них , розмножується і потрапляє в кров , де розноситься по всьому організму , але переважно осідає в шкірі. Тут відбувається його подальше розмноження і пошкодження шкіри з утворенням пухирців .
Захворювання на вітряну віспу вагітної жінки на ранніх термінах вагітності призводить до розвитку вад розвитку плоду , незадовго до закінчення вагітності - до захворювання новонародженого.
Після захворювання розвивається стійка несприйнятливість . Повторних захворювань на вітряну віспу не буває. Ознаки . Інкубаційний період триває від 10 до 23 днів.
Початок захворювання гострий . З'являється слабкість , підвищується температура тіла до 38 о С і на шкірі будь-якої ділянки тіла, у тому числі і на волосяній частині голови , виявляється висип. Спочатку це цятки , які незабаром починають кілька підніматися над рівнем шкіри , рожевого або червоного кольору з чіткими контурам округлої форми . Через кілька годин на них утворюються прозорі блискучі пухирці від 1 до 5 мм діаметрі , схожі на краплі води і оточені вузьким рожево - червоним обідком. Через 2-3 дні пухирці підсихають і дають плоскі поверхневі жовті або світло- коричневі скоринки , які через 6-8 днів відпадають , як правило , не залишаючи після себе рубців.
Щодня з'являються нові елементи висипки між старими , які зазнають ті ж зміни . Загальне число їх збільшується . У результаті на тілі хворого одночасно є цятки , пухирці , скоринки.
У третини хворих на небі та інших ділянках порожнини рота , слизових оболонках статевих органів також з'являється висипка у вигляді цяток , потім бульбашок , які розкриваються і на їх місці залишаються поверхневі виразки , вкриті білуватим або світло- жовтим нальотом. При цьому хворий відчуває ускладнення при жуванні і ковтанні їжі , турбує посилене слиновиділення.
Лихоманка , висипання на шкірі і слизових оболонках триває протягом 5-10 днів. Відпадання кірочок і повне очищення шкіри від залишків висипу затягується ще на кілька днів.
Лікування більшості хворих проводиться вдома і спрямоване на запобігання розвитку ускладнень за рахунок попадання в пошкодження шкіри вторинної інфекції. Воно обмежується постільним режимом на 6-7 днів , молочно - рослинною їжею , рясним питтям і гігієнічним доглядом. Особлива увага приділяється чистоті постільної і натільної білизни. З метою прискорення підсихання бульбашок рекомендується змащувати їх 10 % розчином марганцевокислого калію. Для ослаблення свербіння шкіри застосовується обтирання кип'яченою водою з оцтом з подальшим припудрюванням тальком.
Для запобігання розчісування шкіри необхідно стежити за регулярною короткою стрижкою нігтів. Після підсихання всіх бульбашок показані теплі гігієнічні ванни.
Попередження хвороби. Вагітним жінкам, хворим на вітряну віспу за 5 днів до пологів або через 48 год після пологів , вводиться імуноглобулін , що містить антитіла проти вірусу вітряної віспи .
Ізоляція видужуючих припиняється через 5 днів після появи останнього елемента висипки. Діти віком до 7 років , що були в контакті з хворим на вітряну віспу і не хворіли нею , разобщаються до 21 - го дня з моменту контакту .
скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду