Базові навички самостійності у дітей 3-5-ти років. » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
27 лис 2018

Базові навички самостійності у дітей 3-5-ти років.

Зробіть глибокий вдих… Так, нехай це зовсім не ідеальний час, але це чудова можливість посприяти самостійності сина, звичайно, якщо тільки ви зможете набратися терпіння. Покладіть свої речі, і нехай горезвісні стрілки годинника продовжать відміряти секунди й хвилини, протягом яких ваша дитина буде працювати над своєю новою навичкою.
Навчати самостійності не завжди легко. Це вимагає від батьків надання дітям більшого вибору, кількості інформації, відповідальності, свободи й часу. Часом це також означає необхідність зціпити зуби, стриматися, побачивши їхній нестандартний і досить-таки оригінальний вибір. Але ваші зусилля будуть компенсовані в десятикратному розмірі: ви побачите талановитих дітей, які зможуть з упевненістю знайти свій шлях, де б вони не знаходилися в цьому величезному світі.
Пам’ятайте: самостійність починається вдома – на вашій власній кухні й у вашому власному дворі. Далі представлені кілька порад, які допоможуть організувати простір таким чином, щоб дозволити маленьким дітям відстоювати свою незалежність і зміцнювати нові навички.
Надайте дітям простір, в якому вони будуть одноосібно насолоджуватися грою. Обладнайте «базу» для самостійних ігор і розваг, наприклад, організуйте арт-комірчину відповідно до зросту дитини. Забезпечте це затишне місце різними приладдями для творчості та всім необхідним для нього: кольоровими олівцями, кольоровим папером, ножицями, пластиліном, полімерною глиною, клеєм, пензликами й фарбами. Деякі батьки рекомендують поставити в кутку спеціальні мішечки з різними дрібними речами для творчості, обклавши їх великими подушками або розмістивши їх в дитячому наметі. Поки іграшки чекають своєї черги, ви можете скласти їх в окремий гарний і вабливий мішечок, наприклад, поклавши в нього пазли, ігри-сортування, шнурівки й книжки-розмальовки.
Створіть максимум можливостей, щоб дитині було легко вибирати. Наприклад, замість того, щоб готувати своєму малюкові підвечірок, поставте пластикові контейнери, наповнені сирними паличками, морквою, родзинками, крекерами й інші корисними смаколиками на найнижчі полиці вашої кухонної шафки. Потім дозвольте дитині самостійно вибрати із запропонованих варіантів найбажаніші продукти. Також замість того, щоб вирішувати, що вашому синові вдягти, покладіть одяг в ящики, які легко відкриваються так, щоб він зміг почати самостійно комбінувати сорочки з брюками й одягатися на свій розсуд. І намагайтеся не дозволяти якійсь несподіваній комбінації стурбувати вас. Розуміння комбінаторики прийде до нього з часом.
Заохочуйте бажання дитини тягнутися до всього своїми рученятами. Виділіть на вашій кухні низькорозташований ящик для дитячого посуду. Додайте до нього пластикові стаканчики, тарілочки, соломинки та деяке столове приладдя. Запропонуйте дитині пограти в «ресторан» і вибрати собі місце за столом. Коли висортуєте одяг перед пранням, попросіть її допомогти розібрати свої шкарпетки. Ваш малюк зауважує, що закінчуються його улюблені банани? Запропонуйте йому написати (або, швидше, намалювати) на холодильнику список необхідних покупок. Коли ви спонукаєте дитину взятися за якусь справу, це змушує її відчути свою цінність і значущість, здатність внести свій посильний вклад в сім’ю. Іншими згідно віку завданнями для 4- і 5-річних дітей є, наприклад, завдання застелити ліжко, погодувати домашніх тварин, завантажити посуд у посудомийну машину й зібрати іграшки. Ви можете перетворити прибирання в гру, сказавши: «Ану ж бо, давай подивимося, чи зможеш ти зібрати чотири іграшки до того часу, як я дорахую до десяти. Вперед!».
Самостійність не з’являється раптом, в один прекрасний день, вона культивується. Запасіться терпінням, щоб виховати дитину, яка здатна буде з упевненістю орієнтуватися в цьому світі, і ви зможете з радістю спостерігати за її успіхами протягом усього життя.

скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду