Увага! Увага! Увага! » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
25 жов 2021

Увага! Увага! Увага!

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ БАТЬКІВ
В Україні діти залучаються до куріння в ранньому віці. Сприяють цьому електронні сигарети. За останні три роки попит на вейп в Україні зріс утричі, особливо це подобається молоді. В Україні понад 40% підлітків (у віці від 11 до 15 років) пробували електронні сигарети, а майже кожен п’ятий регулярно їх вживає.
«Вейп(інг)» походить від англійського «vape», тобто «вдихати і видихати пар», який утворює електронна сигарета або паровий пристрій. За кілька років розповсюдження земною кулею вейпінг став новою субкультурою серед молоді, що почали називати себе вейперами – курці змагаються, хто красивіше та складніше випустить пар. Опитування виявило, що підлітки вірять, що вейпінг – це лише смак.
Як «вейп» впливає на організм підлітків?
Куріння спричиняє негативний вплив на дитячий мозок. У підлітків, які почали палити, помітно знижується активність в префронтальній корі головного мозку, що є критично важливим для когнітивної поведінки людини та прийняття рішень.
Негативний вплив на легені. Куріння вейпу призводить до того, що пара у вигляді крапель осідає у легенях, порушуючи їхні функції, через це у кров потрапляє менше кисню. Це спричиняє кисневе голодування – гіпоксію, сповільнює обмінні процеси.
Поради для батьків: обговорюйте з дітьми шкідливий вплив куріння на організм людини будь-яких сигарет; цікавтеся шкільним та особистим життям дітей, контролюйте де і з ким ваші діти проводять свій вільний час та чим займаються.

Навіщо парити( вейпити ) підліткам?

Доводів «за» або «проти» при бажанні можна знайти скільки завгодно, але підліткам на них начхати. Гіпертрофоване почуття власної значущості і юнацький максималізм роблять свою справу – причини курити чи не курити, парити чи НЕ парити у них свої. Наведемо лише деякі причини ширяння серед підлітків:
 інтерес і відчуття новизни;
 кокетство, бажання виділитися, звернути на себе увагу протилежної статі;
 прагнення до незалежності, самостійності;
 наслідування популярних особистостях; бажання йти в ногу з часом перебувати на піку моди.
Справедливості заради варто помітити, що підлітки, в силу особливостей свого віку не можуть об’єктивно оцінити свої дії та їх наслідки.
Рекомендації батькам
1. Як вберегти дітей від цієї модної і небезпечної штуки. Найперше – це особистий приклад, адже якщо хтось із батьків курить, то й дитина з часом може почати. Проводити більше часу з підлітком, цікавитися його успіхами і невдачами. Тобто, подружитися з ним, щоб знати про все, що відбувається в його житті. Разом із тим, треба залишитися для нього авторитетом.
2. Дати підлітку свободу при виборі одягу, дозвілля тощо. Варто пам’ятати про те, що діти повинні висловлювати власну думку. Адже згідно з дослідженнями, люди, які не мали такої можливості в дитинстві, більш схильні іти за «компанією». Крім того, що менше у підлітка вільного часу, то менше часу на дурниці.
3. У ненав’язливій формі розпочати розмову про вейп, мовби ви про це не знаєте.
4. Будьте небагатослівними. Послухайте, що про це знає дитина, а потім вже ставте уточнювальні запитання. З відповідей підлітка ви вже точно дізнаєтесь, що він про це все думає. Пам’ятайте, якщо дитина розповідає вам, що це не шкідливо, тоді втримайтеся від негайних негативних висловлювань, бо підліток замкнеться в собі і більше ви нічого не дізнаєтесь. Обдумайте все і поверніться до розмови згодом. А найкраще також у ненав’язливій формі дати почитати дитині статті, які описують негативний бік використання цього пристрою.
Що робити батькам, які дізналися про те, що дитина захоплюється вейпінгом?
1. Насамперед прийняти цю звістку, спробувати її «переварити», трошки заспокоїтися, а вже потім приступати до розмови з підлітком.
2. Доброзичливе ставлення і терпіння допоможуть відшукати потрібний підхід до підлітка, який курить електронні сигарети. Потрібно відмовитися від криків, скандалів і покарань.
3. Перш за все постарайтеся дізнатися, чому дитина почала захоплюватися вейпом. Важливо не просто отримати відповідь, а з’ясувати, чи розуміє вона, що стало причиною інтересу до такого виду куріння і чи усвідомлює, наскільки це небезпечно для її здоров’я. А ще важливо проаналізувати сімейну обстановку, оскільки емоційне неблагополуччя в домі часто проявляється у пристрасті дітей до куріння.
4. Також важливо не говорити підлітку: «Ти ще занадто малий, щоб палити і взагалі щось вирішувати». Ви отримаєте зворотний ефект, оскільки дитина почне робити все на зло, щоб довести свою дорослість. Навпаки, розмовляйте з нею, як з дорослою, коли наводите аргументи.
5. Можливо, ніякі запропоновані рекомендації не допомагають і ви боїтеся, що дитина може призвичаїтися не тільки до сигарет, то не соромтеся звернутися за кваліфікованою психотерапевтичною допомогою.
6. Не забувайте, що дітям потрібно відчувати батьківську любов. Дитина має знати, що в будь-якій ситуації може підійти до батька чи матері, розповісти про проблему чи поділитися власною думкою.
7. Тільки побудувавши довірливі відносини з дитиною, ви зможете зітхнути з полегшенням і не так сильно переживати через питання, що робити, якщо дитина спробувала курити.
8. Тож поки в Україні ніяк не регулюється ринок електронних сигарет, вони легкодоступні навіть для найменших її громадян. Як би не запевняли маркетологи, але в процесі куріння немає нічого доброго. Тому батькам потрібно приділяти більше уваги своїм дітям та допомогти їм позбутися модної забавки, поки вони не стали нікотинозалежними.

скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду