Ігри на розвиток уваги » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
28 лис 2017

Ігри на розвиток уваги

Увага є зосередженість на чому-небудь. Вона пов'язана з інтересами, схильностями, покликанням людини, від її особливостей залежать такі якості особи, як спостережливість, здатність відзначати в предметах і явищах малопомітні, але істотні ознаки. Увага є одним з основних умов, що забезпечують успішне засвоєння дитиною доступного для неї обсягу знань, умінь і встановлення контакту з дорослим. Якщо увага відсутня, дитя не може навчитися ні наслідувати дії дорослого, ні діяти за зразком, ні виконувати словесну інструкцію. Розвиток уваги тісно переплітається з розвитком запам'ятовування.

Об'єм - це кількість об'єктів, що сприймаються одночасно з достатньою ясністю і виразністю. Об'єм уваги дорослої людини складає від чотирьох до семи об'єктів одночасно. Об'єм уваги дитини 1-5 об'єктів. Для малюка дошкільного і молодшого шкільного віку кожна буква є окремим об'єктом. По мірі опанування техніки читання збільшується і об'єм уваги, необхідний для біглого читання.

Стійкість - це тривалість утримання уваги до одного і того ж предмета або діяльності. Показником стійкості уваги є висока продуктивність діяльності протягом відносно довгого часу. Якщо увага нестійка, то якість роботи різко знижується.

Інтенсивність характеризується відносно великою витратою нервової енергії при виконанні даного виду діяльності. Увага в тій або іншій діяльності може виявлятися з різною інтенсивністю.

Концентрація - це ступінь зосередження. Зосередженою називається увага, що спрямована на який-небудь об'єкт або вид діяльності і не поширюється на інших.

Розподіл - це здатність людини утримувати в центрі уваги певне число об'єктів одночасно, тобто це одночасна увага до двох або декількох об'єктів при одночасному виконанні дій з ними або спостереженні за ними. Перемикання - це свідоме і осмислене переміщення уваги з одного об'єкту на іншій або з однієї діяльності на іншу у зв'язку з постановкою нового завдання. В цілому перемикання уваги означає здатність швидко орієнтуватися в складній ситуації.

 

Порушення уваги

Відволікання - мимовільне переміщення уваги з одного об'єкту на іншій.

Неуважність - нездатність зосередитися на чому-небудь визначеному протягом довгого часу. Неуважність може виявлятися:

а) у нездатності до зосередження;

б) у надмірній концентрації на одному об'єкті діяльності.

Неуважністю називають також виснаженість уваги, як наслідок хвороби, перевтоми.

Надмірна рухливість уваги - постійний перехід від одного об'єкту до іншого, від однієї діяльності до іншої при низькій ефективності.

Інертність - мала рухливість уваги, патологічна його фіксація на обмеженому крузі уявлень і думок.

скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду