Медична служба колегіуму рекомендує » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
19 лют 2016

Медична служба колегіуму рекомендує

Вчені встановили, що стан зубів дитини визначають багато факторів: режим і харчування майбутньої матері в період вагітності, харчування самої дитини , перенесені хвороби. Високий ступінь кулінарної обробки їжі, споживання консервованих продуктів, а також значне зростання споживання рафінованих вуглеводів у вигляді солодощів можуть служити причиною розвитку карієсу зубів.
Порушення, які виникають в одній з ланок цього ланцюга, в тій чи іншій мірі відбиваються на стані зубощелепної системи дитини.
Організм дитини, який росте і розвивається, особливо у віці 6-7 та 10-11 років, коли значно збільшуються зріст, маса тіла, кількість зубів, відчуває підвищену потребу в солях кальцію, вітамінах, білках, фторі. Тому харчування дитини має бути збалансованим як в кількісному, так і в якісному відношенні .
Діти старшого віку і дорослі повинні споживати протягом дня в середньому 80-100 г білків, 400-500 г вуглеводів, 80-100 г жирів (у тому числі 10% рослинних жирів), до 0,1 г вітамінів, до 20 г солей (у тому числі 10 г кухонної солі).
Дефіцит білкової їжі в період розвитку зуба може призводити до порушення структури емалі, що формується. Особлива роль належить незамінним амінокислотам, обмін яких порушується при карієсі.
Найбільш збалансованим щодо вмісту кальцію, фосфору і жирних кислот є козине молоко та його продукти; щодо кальцію і фосфору — абрикоси, персики, вишня, слива, черешня, морська та річкова риба; щодо кальцію, фосфору і магнію — яблука, редис, квасоля, гарбуз, капуста білокачанна, риба. Найбільша кількість водорозчинних сполук фтору міститься у вищих сортах чаю і морській капусті. Велика кількість мікроелементів міститься в морепродуктах.

Найкращим джерелом кальцію є молоко та молочні продукти, які сприяють повноцінній мінералізації емалі. 0,5 л молока забезпечує добову потребу дитини (школяра) в кальції. Джерелом кальцію також є бобові, горіхи, яєчний порошок, вівсяна крупа, м'ясо, овочі, фрукти.
Шкідливий вплив на тверді тканини зубів чинять вуглеводи, більшість з яких (сахароза, фруктоза, глюкоза) легко ферментується мікроорганізмами зубного нальоту з утворенням органічних кислот, здатних посилювати процеси демінералізації емалі. Їжа — це чинник самоочищення ротової порожнини, природного звільнення від м'якого зубного нальоту. Тому одним із шляхів посилення самоочищення ротової порожнини є вживання твердої" їжі. Необхідною умовою, що сприяє ефективній профілактиці карієсу, є дотримання режиму харчування та раціональне вживання цукру. Чим частіше вживається цукор, чим більше він залишається на поверхні зуба, тим більше сприятливих умов для утворення кислот, які здатні викликати демінералізацію емалі. Тому солодкою стравою не слід закінчувати прийом їжі і особливо їсти солодке на ніч. Необхідно після кожного прийому їжі, а після прийому солодкого обов'язково прополоскати рот. Бажано споживання солодощів поєднувати з питтям несолодкого чаю або молока.

скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду