Інтерв’ю директора Українського центру оцінювання якості освіти Ірини Зайцевої газеті «Освіта України» від 6 лютого 2012 року № 6 (1276) » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
07 лют 2012

Інтерв’ю директора Українського центру оцінювання якості освіти Ірини Зайцевої газеті «Освіта України» від 6 лютого 2012 року № 6 (1276)

ЗНО – 2012: не користуйтеся підробками!


— Я застерігаю людей, які готуються до складання ЗНО: не користуйтесь неперевіреними джерелами, — каже директор УЦОЯО Ірина Зайцева. — Програми ЗНО затверджуються щорічно, тому ми переглядаємо і посібники, які рекомендуються для підготовки до тестування.

Неякісна «Літера»

За висновками фахівців МОНмолодьспорту і УЦОЯО, до неякісних джерел належить продукція видавництва «Літера», що з посиланням на рекомендацію МОНмолодьспорту позиціонується як «навчальні посібники» для підготовки до ЗНО — 2012. Це такі видання:

Мясоєдова С. В. Зовнішнє оцінювання (підготовка). Англійська мова. Типові тестові завдання. Збірник. – К.: Літера ЛТД, 2012;

Мясоєдова С. В. Зовнішнє оцінювання (підготовка). Англійська мова. Експрес-підготовка. – К.: Літера ЛТД, 2012;

Підгірний В. І., Лєонтьєв Д. В. Зовнішнє незалежне оцінювання. Біологія: Типові тестові завдання. Збірник. – К.: Літера ЛТД, 2012;

Радченко І. О., Орлова О. М. Українська література: комплексне видання для підготовки до ЗНО. – К.: Літера ЛТД, 2012.

— Це вже не перший такий випадок, — розповідає Ірина Павлівна. — Два місяці тому міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник демонстрував на апаратній нараді схожий посібник — з історії. Було призначено комісію, до складу якої входили директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОНмолодьспорту Олег Єресько, директор Юридичного департаменту Ольга Кравченко й директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександр Удод. У посібнику з історії був фальшований гриф. А потім з’явилися посібники з біології й англійської мови. Їх показали мені методисти УЦОЯО. Ці книжки продавалися на одному із столичних книжкових ринків. Я радію, що ми виявили ці неякісні посібники саме завдяки ініціативі методистів центру, які вболівають за свою професійну гідність. Вони вирішили, що не можна допускати, аби такі видання з’являлись і вводили в оману майбутніх учасників ЗНО.

Щодо поширення видавництвом «Літера» неправдивої інформації стосовно тестів ЗНО – 2012 з посиланням при цьому на начебто схвальні рекомендації МОНмолодьспорту міністерство вже звернулося до Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України.

— Цими виданнями користуватися не тільки не корисно, а й шкідливо! Якщо абітурієнт займатиметься за таким посібником, то він не підготується до ЗНО якісно, — наголошує Ірина Павлівна. — Адже у змісті не дотримуються вимог до цьогорічних тестів. Є єдиний комплект посібників, за який я можу взяти відповідальність — це серія навчальних посібників «Індивідуальні комплекти для підготовки до ЗНО – 2012». Їх укладали методисти УЦОЯО, ми пройшли всі необхідні процедури щодо отримання грифа в ІІТЗО, всі експертизи. Тож цей посібник справді відповідає програмам ЗНО з усіх предметів 2012 року. Ще не побачив світ індивідуальний комплект із всесвітньої історії, адже сама програма була затверджена пізніше. Та в першій половині лютого чекаємо і на цей посібник.

Основне у підготовці — системний підхід

Директор УЦОЯО розповіла про переваги індивідуальних комплектів, які підготували фахівці центру.

— Найголовніша перевага —в концептуальності, системності підготовки, — говорить Ірина Павлівна. — Адже в комплекті є все те, що дасть змогу абітурієнтові спланувати свою підготовку. Він ознайомиться з демонстраційним тестом, потренується, бо є добірка завдань, спробує свої сили, адже є бланки, які він може заповнити. Одне з основних завдань індивідуального комплекту полягає в тому, щоб людина «занурилася» в ту ситуацію, яка її чекає на ЗНО. Я вважаю, що коли максимально моделюєш ту ситуацію, в якій опинишся, то це вже є істотною підготовкою — зокрема, психологічно.

Ірина Зайцева розповіла, що нині триває робота над створенням банку тестових завдань.

— Сподіваюся, що це важливе завдання буде виконане вже через півтора року, — каже Ірина Павлівна. — Тоді до тестів буде простіше готуватися, адже до банку тестових завдань потраплять ті завдання, які щорічно обиратимуться на «бойове» тестування методом випадковості.

Не користуйтеся старим

— Є предмети, тестові завдання, які цьогоріч зазнали серйозних змін. Один з них — англійська мова. І ті завдання, які були в 2009 чи 2010 роках нині абсолютно не підходять для підготовки до ЗНО — 2012, — зауважує Ірина Зайцева. — Тести з інших предметів зазнали менших змін, однак вони теж є суттєвими — тести вдосконалюються, змінюється кількість тестів того чи іншого типу. Процес поліпшення є постійним, тому щороку ми переглядаємо посібники, які рекомендуються для підготовки до ЗНО. Але є несумлінні видавці, які просто дають іншу обкладинку. Наприклад, змінюють обкладинку збірників тестів 2009-го року на нинішній, 2012 рік. І покупець вважає, що може ефективно готуватися за цим виданням до ЗНО — 2012. Але це не так.

Я не кажу, що нічого іншого не треба використовувати. Крім індивідуальних комплектів, які ми підготували, ми прорецензували близько десяти посібників з різних предметів. Офіційно зверталися видавництва «Грамота» і «Генеза». Ми зробили висновок, що ці видання можуть бути використані при підготовці до цьогорічного тестування.

Корисно і вчителеві

Нині у школах тестові завдання перестали бути методичною екзотикою і широко використовуються на уроках як засіб перевірки знань. Тож індивідуальні комплекти будуть корисні не тільки учневі, а й учителю, зацікавленому в якісній підготовці до незалежного оцінювання.

— Передусім, учителю-предметнику буде цікавою специфікація тесту — типи предметних завдань, їх співвідношення в тесті, — розповідає Ірина Зайцева. — Це дасть змогу педагогу краще планувати свою роботу з підготовки учнів до ЗНО. Він побачить, які із завдань виконуються легше, а які викликають труднощі.

Поради від директора

Ми попросили директора УЦОЯО дати кілька порад абітурієнтам.

— Перше: я раджу всім абітурієнтам якнайшвидше визначитися з тим, які предмети вони хочуть складати на ЗНО, — радить Ірина Павлівна. — Цьогоріч ми очікуємо більш як 400 тисяч абітурієнтів, однак нині зареєструвалося лише близько 80 тисяч. Це — тільки п’ята частина, а реєстрація триває до 20 лютого. Отже, половина терміну реєстрації вже пройшла. Мабуть, багато абітурієнтів ще обирає предмети — це потрібно зробити якомога швидше. Друге: треба спланувати свою підготовку, використавши програму ЗНО з предмета — скласти план підготовки за темами. Третя порада — після отримання запрошення на ЗНО подивитися розташування пункту тестування. Бажано навіть поїхати туди, щоб розрахувати час, потрібний на дорогу.



Максим КОРОДЕНКО,

«Освіта України»
скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду